Temyiz, mahkemenin kararını bozdu; Eleştiri için ‘sahtecilik’ ifadesi kullanılıyor
ERZURUM’daki eczanede maske fiyatlarıyla ilgili olarak kullanılan “sahtecilik” ifadesinden dava edilerek 7 bin 500 TL tazminata mahkum edilen iş insanı İbrahim Gözütok, kararı İstinaf’a taşıdı. Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi 1. Hukuk Dairesi, mahkemenin tazminat kararını bozarak, ifadenin eleştiri amaçlı kullanıldığını belirtti.
Pandemi döneminde bir kişi, 5 Mayıs 2020 tarihinde Sağlık Bakanlığı’nın cep telefonuna gönderdiği şifre ile maske almak için gittiği eczanede yaşananları sosyal medyada paylaştı. , “Sağlık Bakanlığı’ndan gelen şifreyle Erzurum Cumhuriyet Caddesi’ndeki eczaneye gittim. Kutuyu açtı, maskeleri tek tek eli ile saydı ve bana verdi. “Kimse bu işleri yapamaz. devlet sıradan ve insanlara bu şekilde davranır. 1 TL’lik maskeyi 20 TL’ye satması artık onun için zor desem önyargılı olur muyum?” ifadelerine yer verildi.
İş insanı İbrahim Gözütok da bu paylaşıma “Aksine 12’yi vuracaksınız efendim. Biraz rezalet olur. Anadolu’da köpeği öldürürsünüz diyorlar. Eczaneler bu kalpazanlığı Türkiye’de yaptı” diyerek tepki gösterdi. 3’e aldılar, 20’ye sattılar. “Devletim onlara bu işi verdi, az yaptılar. Erzurum 13. Bölge Eczacı Odası, eczacıların tepkisine neden olan paylaşım ve yorumu yargıya taşıdı. Oda, iş adamı Gözütok aleyhine 2. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde 10 bin TL’lik manevi tazminat davası açtı. Daireyi haklı bulan mahkeme, Gözütok’un 7 bin 500 TL tazminat ödemesine karar verdi. Gözütok’un yaptığı yorumun kaldırılmasına da karar verildi. Belgeyi inceleyen Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi 1. Hukuk Dairesi, tazminat kararını bozarak, ‘sahtecilik’ tabirinin eleştiri amaçlı kullanıldığını belirtti. Gerekçeli kararda, “Olayın bir bütün olarak ve bağlamı içinde değerlendirilmesi sonucunda, eyleme yönelik bir ifade olup olmadığına bakılmaksızın tamamen reddedilmesi gerekse de kısmen kabul edilmesi gerekir.” Pandemi dönemi itibari ile kamuoyunda sıklıkla dile getirilen fahiş maske fiyatlarına ilişkin haberler ve bunun meslek odasının kişilik haklarına saldırı teşkil etmeyeceği yönündeki haberler nedeniyle değerlendirme ve yorum Erzurum 2. Hukuk Mahkemesi’nin kararı Yargıtay, oybirliğiyle verdiği kararda yargılamanın yenilenmesine gerek olmadığı belirtilerek uygun görüldü.Yargıtay ayrıca yargılama giderlerinin davacı Erzurum 13. Bölge Eczacı Odası tarafından karşılanmasına karar verdi.
Kararı değerlendiren İbrahim Gözütok, pandemi döneminde maskelerin karaborsada satıldığını belirterek, “İlk çıktıklarında 24-30 TL’den satılıyordu, alışı 1-1.5 liraydı. 30 liraya satılan maskelerle ilgili eleştiri.Eczacı Odası bize mahkeme verdi.Tazminatını ödedim.Eleştirimizin ağır olmadığını düşündüm.Bu karara biraz üzüldüm.Tabii ki bakıyordum. Hataları görünce eleştirmemiz gereken nokta. Karardan sonra ‘Acaba dozu kaçırdık mı’ diye düşündüm ama sonuçta Yargıtay’a giden davamızda haklı çıktık.” Mahkeme, Eczacı Odası’nı haksız buldu. Eleştirilerimizin normal olduğunu konjonktürde beyan ettik. Eczacı Odası aldığı tazminatı geri ödemek zorunda kaldı. Bu karar hepimize hayırlı olsun. Yaptığım hakaret değil, sitemdi” dedi.